Mănăstirea Secu


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVI - XIX
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-a-A-10735
Adresa: Str. Secu 1496
Localitate: sat VÂNĂTORI-NEAMŢ; comuna VÂNĂTORI-NEAMŢ
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu Mănăstirea Secu

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 17-Jun-2009

 Manastirea Secu a fost ctitorita de Alexandru Lapusneanu in 1564.
Face parte din categoria asezamintelor monastice fortificate.
Ziduri puternice cu turnuri patrate, inchid o incinta dreptunghiulara, pe laturile careia se insira chiliile cu etaj si celelalte constructii specific manastiresti.
Un turn-clopotnita, impunator prin inaltimea si masivitatea sa, de afla la intrarea de vest.
In coltul de nord-est s-a construit dupa 1821 paraclisul "Sf. Nicolae".
Actuala biserica cu hramul "Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul" a fost ctitorita in 1602 de marele vornic Nestor Ureche, tatal viitorului cronicar, in timpul domniei lui Ieremia Movila, asa cum arata pisania de pe fatada sudica:" Cu bunavointa drept credinciosului Domn al nostru Io Ieremia Movila-Voievod cu mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei...si cu binecuvantarea fratelui domniei lor preasfintitul Kir Gheorghe Mitropolit al Sucevei... a facut acest hram dimnezeesc intru numele Sfantului Prooroc inainte mergator si botezator al lui Hristos, Ioan si al cinstitei lui taieri a capului, smeritul si mult gresitul si nevrednicul robul stapanului Hristos, Nestor Ureche Mare vornic al Tarii de Jos si cneaghina lui Mitrofana si copiii lor Vasile si Grigore... si s-a inceput in anul 7110 (1602) iunie 7 si s-a mantuit in acelasi an, octombrie 5 ".
In 1779 asezamantul trece sub administratia manastirii Neamt, iar dupa evenimentele din 1821 se construiesc treptat toate cladirile din incinta si se reface biserica grav afectata de un incendiu.
Lucrarile de restaurare din sec.XX au urmarit aducerea bisericii la forma ei initiala. Vechea pictura s-a descoperit pe mari suprafete in interior si pe turla rasariteana.
Cele doua turle au baze octogonale, specifice manastirilor din Tara Romaneasca. Fatadele prezinta doua siruri de firide alungite, separate printr-un brau in relief. Cupolele se sprijina direct pe arcele masive ale naosului si pronaosului.
In Muzeul manastirii se afla alaturi de multe alte carti si manuscrise si editia princeps din "Cartea romaneasca de invatatura" scrisa de mitropolitul Varlaam si tiparita in limba romana in 1643.   
  ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )